Избраха временен кмет на Варна

6Зам.-кметът Пейчо Пейчев ще бъде временно изпълняващ длъжността кмет на община Варна от 27 октомври до полагане на клетва на новоизбрания кмет след местните избори. Това реши Общинският съвет на днешното си, последно за мандат 2019 – 2023 заседание.

Досегашни зам.-кметове ще поемат временно управлението и на трите варненски района – „Аспарухово“, „Младост“, „Владислав Варненчик“, чиито кметове са кандидати за нов мандат. Боян Петров бе определен за временно изпълняващ длъжността кмет на „Аспарухово“, а Ваня Желева и Сашо Димитров съответно на  „Младост“ и „Владислав Варненчик“.

Съветниците утвърдиха също временни кметове на петте села в общината. За Тополи беше избран Йордан Христов, за Казашко – Наташа Иванова, за Каменар – Румяна Димитрова, за Звездица – Бояна Йорданова и за Константиново – Нели Димитрова.

Последна точка на последното за мандата заседание бе разглеждане на предложение за актуализация на стойността на топлия обяд в Обществената трапезария за социално слаби хора във Варна.  Съветниците дадоха съгласието си от 1 януари 2024 г. цената да бъде увеличена на 6,48 лева с ДДС.

Същевременно капацитетът на трапезарията беше намален от 550 на 300 места. След влизане в сила на линията на бедност, определена към момента на 504 лева, ползващите трапезарията граждани е 351, като техният брой ще продължи да намалява, стана ясно на заседанието.